WAT MAAKT WANDELEN ZO ANDERS?

RUST RUIMTE EN REGELMAAT, WANDELEN

wandelen maakt dat de drie R’s volop aanwezig zijn: Rust, Ruimte en Regelmaat. 

Rust is er omdat je geen ruis hebt van buitenaf tenminste als je er voor kiest om in het bos of op de hei te lopen en niet midden in het centrum van een stad.

Ruimte, zoveel om je heen om van te genieten, je vrij voelen en heel veel zuurstof mogen snuiven.

Regelmaat; Bij dag wandelingen, begin je  in de ochtend met je wandeling en neem je regelmatig pauzes. ‘S middags de lunch en in de avond het diner. Je eet kleinere porties want als je buik te vol is loop je minder prettig. Uiteraard mag tussendoor ook nog iets kleins genuttigd worden. Water drinken vergeet je niet want je wordt anders snel slap in de benen en in het hoofd.

 

samen wandelen , stress verlagend
mooie verhalen ontstaan op hobbelige paden
wandelen door het mulle zand
wandelen bij eb door de rivier
zon in de schaduw

Wandelen is echt een moment voor jezelf. Weinig mensen die dit doen maar het is heel krachtig. Je kunt van de natuur genieten maar ook een podcast of luisterboek luisteren. Je bent iig in beweging . Helemaal in je eentje in het bos kan je een gevoel van vrijheid geven.

 

MEDITATIE

wandelen en vooral als je alleen gaat is als een meditatie. Er komen allerlei gedachten naar boven zowel positieve als negatieve. Door hier bij stil te blijven staan kun je tot de diepere kern van jezelf komen.

IDEEËN OPDOEN

Door alleen in een rustige omgeving te wandelen word je rustiger en je hoofd leger. Je ervaart misschien ook meer vrijheid. Er kan ruimte voor meer inspiratie ontstaan.Allerlei ideeën kunnen zomaar ontpoppen. Als het gaat om een doel dat je wilt bereiken, een nieuwe koers die je qua werk zou willen doen, een plekje waar je met je gezin eens naar toe wilt, zelf leer ik mijn studies uit het hoofd met wandelen. Je hersenen kunnen dan veel beter hun werk doen.

 

GEESTELIJKE GEZONDHEID

Henk Staats (2011) onderzocht de psychologische voordelen van wandelen. Het blijkt uit dit onderzoek dat wandelen een positief effect heeft op de psyche en negatieve effecten hierop verminderd.

Kies hiervoor wel een wandeling in het bos of park. Bovendien zal je meer opleven als je alleen gaat wandelen. Kies je ervoor om op straat te wandelen blijkt dat je dan meer opleeft als je wandelt samen met een vriend of vriendin.

De voordelen voor je mind zijn dus afhankelijk van je sociale omgeving en of je al dan niet in de natuur met water en groen loopt. In ieder geval is wandelen hoe dan ook stress verlagend.

WANDELEN ZORGT VOOR:

een betere bloedsomloop

behoud van botmassa

spierversterkend

beter slapen

stimuleert de spijsvertering

laat de bloedsuiker spiegel dalenverbeterd jje geheugen

je verliest beter gewicht

je ontdekt nieuwe plekjes

maakt contact met de natuur.

weinig kans op blessures.

goedkoop en toegankelijk.

zuurstof snuiven

wandelen om:

calorieën te verbranden, je hersenen te triggeren, je rust te vinden, zuurstof te snuiven, een luisterboek of podcast te luisteren, de dingen allemaal op een rij te zetten of om je honden uit te laten, het maakt niet uit, mijn conclusie wandelen is therapie en doet ieder mens goed!

meertje in Oostenrijk