Gezonder de feestdagen door!!

Binnenkort mogen we weer, heerlijk genieten van de gezellige feestdagen!!!

We staan letterlijk voor de deur van sinterklaas, kerstmis en Oud en Nieuw. Als we niet met vakantie gaan dan gaan we gezellig knus thuis binnen zitten bij de openhaard of kerstboom en vertoeven met leuke spelletjes. We binchen met heerlijke hapjes onder het genot van een heerlijk drankje. Zekers, echt gezellig, het hoort bij de korte dagen, vroeg donker en de koude nachten. Maar hoe kun je het nu anders aanpakken en voorkomen dat je heel veel aankomt in deze periode?

eet minder vaak en gezonder

De meeste snoep komt uit de fabriek. Er zit vooral veel suiker is. Suiker betalen we graag duur en uiteindelijk weer veel om er vanaf te komen. Probeer eens zelf van pure chocolade (99%) een heerlijke bonbon te maken:

Je smelt de pure chocolade au bain marie en gooit een handje noten, ongezouten op bakpapier en giet de gesmolten chocolade erover heen. effe in de koelkast en je kunt de plaat in kleine stukken breken. Heerlijk en lekker snel klaar. In plaats van Chips is het ook lekker om kikkererwten onder de gril knapperig te alten worden. je bestrooid ze dan nog met paprika poeder en hoppa de knapper bolletjes zijn klaar, een kind kan de was doen.

Oostenrijk
wandelen hoog in de bergen
oostenrijk

Doe eens gek en ga tijdens of rondom de feestdagen aan de wandel. Het helpt je  met structuur opbouwen, vetverbranding en geeft je andere inzichten. Vaak praat het wat beter, gemakkelijker tijdens een wandeling. Als het regen is het een voordeel voor de hoeveelheid zuurstof in de lucht. Zeker de mensen met long covidklachten kan ik wandelen in de regen ten zeerste aanraden. Buiten zijn is gewoon fijn en op elk weersbeeld kun je je kleden. Een lange zit tijdens de feestdagen ga lekker een blokje om, je hoeft niet meteen de bergen in maar aan de foto’s zie je hoe prachtig het wandelen kan zijn. In Nederland is de N70 een mooie wandeling in de buurt van Nijmegen, maar ook in het zuiden zijn er vele mooie wandelingen en dan niet te vergeten het Pieterpad, dat is een hele mooie

Enkele Tips die de decembermaand gemakkelijker voor je maken :

  • Probeer ‘savonds na 20 uur niet meer te eten.
  • Bestel water bij de wijn en drink veel meer water dan wijn. Bier is heel verleidelijk, dat drink je sneller dan wijn en daardoor ook veel meer.
  • Ben je ergens uitgenodigd, eet van te voren al een gezonde maaltijd thuis, ga niet met een lege maag naar een feestje of etentje.
  • Eet zo eiwitrijk mogelijk zodat je voldoende verzadigd bent.
  • Ga je snacken denk in rauwkost en groenten, die zijn vezelrijk en helpen je beter de dag door.
  • Als je je favoriet neemt dan kauw hier heel lang over en geniet er ook extra van. Ga niet zonder na te denken de lekkernijen onder je neus stoppen.
  • Als laatste tip, maak afspraken met jezelf over wat en hoe. Bedenk dat als je je aan je eigen afspraken niet echt kunt houden hoe zit dat dan met afspraken naar anderen toe? Jij bent de belangrijkste, jij hebt het verdiend om gezonder de feestdagen door te komen!!!

Hele fijne feestdagen en een gezond en levendig 2024 gewenst!

 

kerstmis 2023