Powernaps inzetten, hoe?

powernap in de natuur

Niet voor niks zeggen de Oostenrijkers dat boven in de bergen de “Stressfreie” Zone is. Je hebt geen bereik, geen verkeer, geen externe ruis. Het enigste wat je hoort is de natuur. Je vergeet de dag, de tijd en kunt helemaal in het moment zitten. Je bent in het nu en je hebt de mogelijkheid om volop te genieten. Ja je hebt gelijk dit is geen nap maar een vakantie. Toch is dit een powernap tijdens de vakantie. Vakanties kunnen ook stressvol zijn; de reis, de structuur, de ongewone situaties, heimwee, de omgeving, kunnen maken dat je effe een time out nodig hebt. Wat ik wil benadrukken is dat we niet alleen moeten denken aan onze wekelijkse werkweek om rust te nemen maar ten alle tijden als het kan of anders plan het in.

Powernap tips:

Neem gedurende de dag meerdere keren een momentje voor jezelf( 5 min.).

Bijvoorbeeld:

ga eens lekker 5 min. met de ogen dicht aan tafel zitten en laat maar gebeuren wat zich voordoet.

Sta je met je auto in de file?Ga effe lekker op de parkeerplaats van een tankstation 5 min. rust nemen. (echt rust, niet bellen of  mailen).

Doe ademhalingsoefeningen bij een stoplicht.

mediteer effe voor je gaat slapen.

luister naar muziek, lees een boek of besteed tijd aan een andere rustgevende hobby.

Wandel vaker, dat is stress verlagend en je kunt zo je hoofd eenvoudig leegmaken. Ben je tijdens het wandelen teveel aan het piekeren concentreer je dan eens op alles wat je ziet met bijvoorbeeld de kleur rood. Zie je iets observeer het dan en geniet ervan.

Verwen jezelf eens met een massage of een warm bad. Doe eens gek en ga een avondje naar de sauna.

Mensen die een instrument spelen kunnen zich ook in muziek maken helemaal verliezen. Heerlijk hoe muziek je serotonine gehalte positief beïnvloed.

zuurstof snuiven

Wist je dat je hersenen voor 90% op zuurstof draaien en dat je het beste als het regent naar buiten kunt gaan voor een heerlijke wandeling. Ja bij regenachtig weer is het zuurstofgehalte in de lucht het hoogst. Wij hebben het nodig om zuurstof te tanken om helder te kunnen denken en fit te blijven. Vaak hoor ik echter dat als het regent men niet naar buiten wil, zo jammer, het gezegde je bent niet van suiker klopt dan toch als een bus. De herfst komt eraan en dan zijn de kleuren het mooist in het bos en het zuurstofgehalte op zijn hoogst. Dat wil je toch niet missen? Ga eens heerlijk de bossen in en maak eens foto’s in de herfst. Door kleuren en dieren te fotograferen kom je op andere gedachten en je neemt ook nog een mooie herinnering mee naar huis.

ALS JE OOK MAAR EEN REDEN KUNT BEDENKEN WAT HET MAAKT DAT EEN POWERNAP OVERBODIG IS HOOR IK DAT GRAAG. JE WILT ZE NIET MEER MISSEN ALS JE ER EENMAAL KENNIS MEE HEBT GEMAAKT.