Vitamine D ; Hoe en Wat?

de zon in de middag, Vitamine D snuiven.

Ook al eten we gevarieerd en gezond krijgen we toch waarschijnlijk te weinig vitamine D binnen ook in de zomer als het zonnetje hoog aan de hemel staat! Waar zit het in en waar dient Vit D voor?

Vit D is zonlicht, we kunnen het via de huid opnemen. twee derde van de vitamine D in ons lichaam is onder invloed van zonlicht via de huid aangemaakt. De hoeveelheid die we kunnen aanmaken is afhankelijk van:

1.Huid: een oudere huid maakt minder vitamine D aan dan een jongere huid. Bij vrouwen is dit vanaf hun 50 levensjaar een dagelijkse behoefte om te supleren en bij mannen vanaf hun 70 ste levensjaar.

2. huidskleur: Een donkere huidskleur maakt zo weinig vit. D aan dat de Gezondheidsraad een dagelijks supplement adviseert aan iedereen met een donkere huidskleur, jong of oud. Voor een blanke huid zijn in Nederland de zonnestralen alleen van maart tot en met oktober intensief genoeg. Tussen 11 en 15 uur kun je optimaal vitamine D snuiven in Nederland in deze periode. Advies is dan ook rond deze tijd zonder zonnebrandolie en beschermfactor 15-30 minuten met een gedeeltelijke blote huid te genieten van de zon. Achter glas is dit proces veel minder actief.

Andere oorzaken  die invloed hebben op de opname van vitamine D zijn:

  1. Je eet te weinig dierlijke voedingsmiddelen. Vis bevat veel vitamine D en dan vooral de vette vis zoals haring, makreel en zalm. Ook in vlees en eieren is D te vinden en in Roomboter. Helaas minder in roomboter dan in de halvarine en margarine. 35%-40% van de vitamine D is in Nederland afkomstig uit de smeerbare margarine en halvarine.
  2. een multivitaminen bevat vaak ook vitamine D . meestal zit hier maar 2,5 tot 5 mcg. in dit is voor de meeste mensen veel te weinig.

De functie van vitamine D:

De meeste mensen slikken calcium voor de botopbouw. Nu is het zo dat magnesium er voor zorgt dat vitamine D de calcium naar de botten transporteert. Je snapt het al;. Veel calcium als het niet getransporteerd wordt gaat zich ophopen(calciumstapeling) en de botontkalking gaat “lustig” door. Laat bij bloedonderzoek ook je vitamine D prikken ezelsbruggetje wanneer de waarde goed is;80 is prachtig! !

Hoeveel vitamine D is voldoende?

Terwijl de gezondheidsraad 10 mcg. vitamine D ( 400 ie) per dag adviseert voor 50 plussers. In de VS is dat al 400 IE en in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland 800IE. De Nederlandse aanbeveling is gebaseerd op het gunstige effect op onze botten. In het buitenland nemen ze de andere voordelen zoals: minder hoog risico op diabetes, depressie, hard en vaatziektes, darmkanker en infecties mee met het besluit van de hoogte van de dosis.

Dus slik altijd extra vitamine D ook in de zomer als je bij de risicogroepen hoort.

Werking:

Vitamine D is goed voor je beendervorming, weerstand en zenuwstelsel.

Gevolg tekort of gebrek:

een tekort aan vitamine D kan botverweking, slecht tandglazuur, osteoporose, spierkrampen, slijmvliesproblemen, MS, Leukemie, psoriasis en een zwakke immuniteit veroorzaken.

Neem minimaal 75 mcg per dag!