Tips voor je vochthuishouding

water, vochthuishouding

Water voorziet je lichaam van vocht, water bevat geen calorieën en is een goede dorstlesser. Omdat het geen suiker bevat tast het je tanden niet aan. Het is goedkoop, goed voor het milieu en overal te krijgen. 

Met een eigen BPA vrij flesje (goed schoon houden) kun je voor 1 euro het hele jaar water drinken.

Water met koolzuur (sodastream) is iets zuurder dan water zonder koolzuur. Gelukkig is het niet zo zuur dat het slecht is voor je tanden.

Bij een gemiddelde temperatuur kan een mens 3 dagen zonder water. In een hete omgeving bijv. de woestijn kun je al binnen enkele uren overlijden terwijl je ongeveer 2 maanden zonder voedsel kunt.

Je adem inhouden en dus leven zonder CO2 dan is het binnen enkele minuten afgelopen.

De oorzaak van vocht vasthouden.

Het is ons allemaal wel eens overkomen dat we na een wandeling dikke vingers hebben en de ringen niet meer afkrijgen. Of na lang staan dikke voeten hebben gekregen of dikke enkels en knieën bij warm en vochtig weer. De reden dat dit gebeurd is dat vocht in je lager gelegen ledematen, zoals handen en voeten de bloedvaten verlaat en kan vervolgens niet goed naar je hart worden afgevoerd. Bij warm weer wordt dit meestal versterkt. Je bloedvaten gaan dan  verder open staan waardoor het vocht nog sterker je bloedvaten verlaat. Dat is de oorzaak dat je vocht in je handen en voeten hangt en dus zwellen ze op.

Wanneer de zwelling afneemt – als je de benen(voeten) hoog legt of je vingers weer gaat gebruiken – is er weinig aan de hand. Als je echter regelmatig vocht vasthoudt kan het helpen om je voedingspatroon te veranderen door minder zout en minder alcohol te gebruiken.

Een andere reden dat je vocht vasthoudt kan komen door hormonale schommelingen in het lichaam zoals een zwangerschap of menstruatie en de overgang.

 

Vervelende klachten bij vocht vasthouden zijn:

  • benen kunnen zwaar, vermoeid en pijnlijk aanvoelen,
  • ledenmaten zijn zichtbaar gezwollen,
  • snelle gewichtstoename.

 

Natuurlijke ,manieren om vocht af te drijven:

  • meer water drinken en minder zout gebruiken.
  • kruiden zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie helpen om vocht af te drijven.
  • thee van rozebottel, berkenblad, guldenroede of jeneverbes kan ook helpen.

 

Helpt water drinken?

Het klinkt tegenstrijdig maar je houdt juist vocht vast doordat je te weinig drinkt. Doordat je voldoende drinkt zorg je ervoor dat je vochthuishouding in je lichaam optimaal werkt en afvalstoffen goed kunnen worden afgevoerd.

 

Wat is vocht afdrijvende voeding?

Een gezond voedingspatroon zorgt ervoor dat je niet teveel vocht vasthoudt. Het is hierbij belangrijk veel groente en vezels te nuttigen. Groenten bevatten veel water en zijn daardoor nuttig voor je vochthuishouding. Bovendien verhogen groenten en vezels je stofwisseling. Je lichaam gaat dan harder werken vanbinnen en het vocht afvoeren en vet verbranden. Houdt je vocht vast eet dan meer groente en minder zout. Kies eens voor bleekselderij, asperges, komkommer of wortel.

Kruidenthee met gember, brandnetel, kurkuma, rozenbottel, paardenbloem en salie staan bekend voor een vocht afdrijvend effect. Drink max 3 kopjes per dag.

orthomoleculair voedingspatroon

Tips om gemakkelijk water te drinken:

1. vermaal met de staafmixer rood fruit en vul dit aan met bruis water.

2.maak een kan water met heel veel schijven citrusfruit, zet dit in de koeling.

3. Serveer bij het diner een kan water met selderij stengels of witte champignons met kervel.

4. maak kruidenthee, laat deze afkoelen in de koelkast doe er ijsblokjes en verse kruiden in.

Water is samen met zuurstof en voeding onze eerste levensbehoefte. Voeg er dagelijks een theelepel Himalaya zout of Keltisch zeezout aan toe en je voorziet het lichaam van vocht en natuurlijke mineralen.

Jij bent het waard!!!!