10 tips om tijdens de vakantie zo min mogelijk aan te komen!

oostenrijk
sporten
oostenrijk,hicking

De grote vakantie is aangebroken. Het is weer tijd om de wereld te verkennen!!! Of je dat nu doet door heerlijk in het zonnetje op een strand onder een parasol te vertoeven of door lekker te wandelen in de bergen en misschien ook wel door te genieten van de cultuur in de een of andere stad. Het idee is te ontspannen, genieten en je belonen voor de afgelopen periode waarin je hard hebt moeten werken of wel andere dingen hebt mogen doen dan tijd aan jezelf te besteden. Daarom is het ook zo super dat de vakantie, de me time er is. Ook al blijf je gewoon “rundum Hause” belangrijk is dat je tot rust komt. Helaas schuilt er voor de meesten een klein gevaar op de loer en dat is dat je dan stiekem toch een beetje aankomt. Hier zijn meerdere redenen voor te bedenken en misschien kun jij ze zelf nog aanvullen.

Oorzaken kunnen zijn:

 1. De normale structuur valt weg en alle remmen gaan los.
 2. Geen controle meer over het voedingsaanbod.
 3. Andere omgevingstemperaturen.
 4. Lange reistijden.
 5. Weinig bewegen.
 6. Verhoogd alcohol gebruik.
 7. Onbezonnen vertrekken .
 8. Ander slaapritme.
 9. Invloed van je medereizigers.
 10. Beperkte mogelijkheden om in te kopen.
reizen naar warme landen

Kort geluk lange pijn of toch liever korte pijn, lang geluk?

Voor elk probleem is een oplossing. Hieronder krijg je tips om de meeste valkuilen te omzeilen en lekker ontspannen aan je vakantie te beginnen.

orthomoleculair voedingspatroon

10 Tips om je valkuilen te omzeilen :

 1. Om de structuur te behouden tijdens je vakantie helpt het om een planning te maken . Dat kun je per dag bekijken. De avond van te voren plan je je volgende dag. Je bekijkt  wat jullie gaan doen en wat je meeneemt. Ook je eetmomenten horen bij deze planning. Je denkt toch ook aan zwemkleding en handdoeken als je bijvoorbeeld een stranddag gaat houden. Vaak wordt voeding en drinken vergeten. Zo kun je plannen wat handig is om mee te nemen en wat ter plekke kan worden gekocht. Een klein koelboxje met je salades is een hele nuttige.  Plan max 3 eetmomenten per dag en pas op voor de tussendoortjes.
 2.  In een appartement of op de camping heb je de meeste voeding zelf in de hand. Als je volpension of al- inclusieve boekt dan wordt dat al iets lastiger. Allergieën en intoleranties kun je al voor vertrek doorgeven aan je verblijf. Verder is het handig om te weten wat er wordt geserveerd in het restaurant van je verblijf als je boekt zodat je niet voor verassingen komt te staan. All-inclusieve is vaak een keuze die gemakshalve wordt gemaakt. De verleidingen zijn dan veel te groot om maar 3 x iets te nemen. Hier komt discipline heel goed van pas. Zorg dat er altijd genoeg beweegmogelijkheden zijn in je hotel en dat mag dan uiteraard ook all -inclusieve zijn.
 3. In veel landen zijn de mensen die daar leven aan een dagritme gewend dat past bij de omgevingstemperaturen. Informeer je van te voren goed over de gebruiken en tradities van het land waar je heen gaat. Doe lekker met de bevolking mee en hou bijvoorbeeld ook een siësta. Beweeg als de temperatuur dat toelaat en zoek op tijd de schaduw op. Vergeet niet om voldoende water te drinken.
 4. Als je lang moet reizen is de zittijd ook lang. Zorg voor moeilijk verteerbaar voedsel (dan sport je van binnen). Denk bij moeilijk verteerbaar aan alles wat rauw en eetbaar is. Om je bloed te laten stromen bij een lange vlieg- of autoreis is het heerlijk om de tredmolen beweging met je voeten te doen. Op en neergaan met je voeten alsof je een oude naaimachine wil aanzwengelen.
 5. Als je bij het boeken van je reis rekening houdt met beweegmogelijkheden in je verblijf of in de omgeving en alvast iets boekt, bijv. een wandeltocht of een tennisbaan, dan heb je al een stok achter de deur om niet alleen maar passief te recreëren.
 6. Veel alcohol nuttigen is minder goed voor je lever maar ook voor spieropbouw. Bovendien kan het zijn dat je de volgende ochtend niet fit bent en bewegen dan ook minder goed zal gaan. Dus drink met (je)mate.
 7. Vertrek vanaf huis met een voorbereiding die de voeding, de beweging en de ontspanning dekt. Zo blijf je in balans. 
 8. Probeer 8 uur te slapen en een en hetzelfde ritme aan te houden en bij thuiskomst weer meteen je oude ritme op te pakken. Afvallen of op gewicht blijven is namelijk moeilijk met weinig slaap. 
 9. Doe vooral wat goed is voor jezelf het is jouw vakantie. Wat anderen vinden zegt iets over hun. Jij bent de baas, jij weet precies wat jouw lichaam nodig heeft. Ik hou altijd de 80-20 regel aan 80% gezond en 20% iets minder gezond en goed bewegen.
 10. Zit je op een boot, in een resort of in een land waar de soort voeding niet jouw ding is. Ga dan op zoek naar goede alternatieven. Geef alvorens de reis precies aan wat je wilt (anders krijg je iets anders). De gastheer wil het beste voor de klant. De klant hoeft enkel duidelijk aan te geven wat hij of zij wil. 
in balans op vakantie

Hopelijk kom je met deze tips in balans gedurende de vakantie. 

Ik wens je veel levensvreugde en geniet van alle mooie momenten.

Het zijn de mensen, de omgeving en de mooie dingen om je heen die een beloning zijn voor je harde werken, de gezelligheid. Voeding en drank is maar een bijkomstigheid. Ik zeg vaak in mijn praktijk als de mensen , de omgeving en de dingen om je heen niet goed voelen, dan smaakt niks goed.

Heel veel plezier en wijsheid de komende vakantieweken gewenst.