De Overgang

de Overgang

Wat is de Overgang ?

Tijdspad waarin de vrouw fysiologisch toewerkt naar haar laatste menstruatie. Het is een verandering in het leven; geen ziekte. De hormonen die een bepaalde tijd in je leven nodig waren voor de voortplanting worden door o.a. de lever afgebroken en uiteindelijk gaat ook de productie van bepaalde hormonen verminderen. De aanmaak van het vrouwelijke hormoon stopt en er is geen eisprong meer. Pas nadat je minimaal 1 jaar geen menstruatie meer hebt gehad  ben je klaar met de overgang.

 

Klachten die kunnen voorkomen tijdens de overgang:

Typische overgangsklachten:

Tijdens de overgang kun je klachten krijgen op fysiek en mentaal vlak.

FYSIEK:

Osteoporose:

dat is botontkalking . de oorzaak is dat je een tekort aan magnesium en vitamine D hebt gecreëerd waardoor er minder calcium naar de botten wordt getransporteerd. Magnesium stuurt vitamine D aan om calcium naar de botten te transporteren.

Opvliegers:

je krijgt een warmte flush of nachtelijk zweten. De oorzaak is vaak dat je lichaam bepaalde stoffen of de afbraak van hormonen niet kan verwerken. De lever heeft het nogal druk in de overgang. De lever breekt oestrogeen, vet, gifstoffen, alcohol, medicatie etc. af in het lichaam. Tijdens de overgang heeft de lever het nogal druk en als je deze dan extra belast dan geeft het lichaam dat aan. Ook kun je minder tegen stoffen die je opwarmen vanbinnen zoals pittig eten, gember, suiker, cafeïne, theïne en alcohol. 

Opgezet gevoel:

dit gevoel kan ontstaan bij langere tussenpozen tussen de menstruaties waardoor je het gevoel kunt hebben dat je buik helemaal vol zit.

Vermoeidheid:

de overgang is hard werken voor het lichaam en kost meer energie dan we denken. Een nieuwe balans mag weer gevonden worden. Door  rust te nemen, gezond te eten en niet toe te geven aan snelle suikers wordt deze balans sneller gevonden. Ook het aanvullen van tekorten van vitamines en mineralen is in deze fase zeker een prioriteit. Je verbruikt namelijk meer dan je kunt opnemen uit voeding. Ook kan er vermoeidheid ontstaan door de gebroken nachten (nachtelijk zweten).

Menstruatieklachten:

de menstruaties worden onregelmatiger, je kunt er de klok niet meer opzetten. Vaker heb je voortekenen dat je menstruatie eraan komt maar er gebeurd verder niks. Of de menstruaties komen minder vaak maar zijn wel heviger. Hierdoor kan het gebeuren dat je HB(ijzer ) te laag wordt en je je daardoor ook moe en futloos voelt. Meten is weten!

Mentaal:

Vergeetachtig:

vaak wordt er door het lichaam B12 niet meer aangemaakt (intrinsieke factor). Of je verbruikt door hoge stress meer B12. hierdoor kun je vergeetachtig, moe, depressief worden en je reactievermogen kan vertragen.

Stemmingswisselingen: 

je hormonen zijn uit balans, en je B12 heeft hier ook invloed op. Je kunt niet meer relativeren en de hormonen hebben de volledige controle over jouw stemming en gevoel.  Na de overgang komt het lichaam weer in balans en kun je je weer “normaal” voelen.

Wil je tijdens de overgang hierin verlichting laat dan meten welk supplement bij jouw past.

Niet typische overgangs-verschijnselen:

Migraine en hoofdpijn:

zijn niet direct te linken aan de overgang deze klachten hebben vaak een andere oorzaak.

Gewichtstoename:

dit is indirect te verwijten aan de overgang. Je lichaam gaat weliswaar in de ruststand wat de vetverbranding betreft maar door de juiste voeding en beweging ga jij niet enorm aankomen. Nu is het extra belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en je niet vol te stoppen met suikers en vetten, zoals ik al schreef; de lever kan dit niet allemaal verwerken. Help de lever en je voelt je gegarandeerd beter.

Hartkloppingen en obstipatie:

zijn ook geen directe overgangsklachten. Je darmen en je hart reageren wel op stress en dat kun je ook in je lichaam hebben. Dat noemen we druk van buiten af ervaren. Leer te ontspannen en te relativeren. Wat maakt jou rustig? Zet dat in dat past dan bij jou.

De 4 fases in de overgang:

Pre-menopauze

is de eerste fase voordat je in de overgang komt, de eierstokken gaan minder hormonen aanmaken en de eerste klachten komen naar boven

Peri-menopauze

je komt meer in de richting van de overgang, de hormoonproductie ligt bijna stil.

Tijdens de peri-menopauze kun je soms last hebben van momenten waarop je het plots erg warm krijgt en begint te zweten. De klassieke opvliegers of vapeurs zijn een typisch voorbeeld van klachten die zich voordoen tijdens de peri-menopauze. Meer dan 70% van de vrouwen krijgt tijdens de perimenopauze wel eens last van opvliegers. Opvliegers worden veroorzaakt door de veranderingen in de vrouwelijke hormonen. Zo maakt je lichaam minder oestrogeen aan. Dit hormoon is ook verantwoordelijk voor de regeling van de temperatuur in je lichaam. De veranderende waarden van het hormoon brengen je interne thermometer in de war met opvliegers als het voornaamste gevolg. Opvliegers kunnen op ieder moment van de dag voorkomen en kunnen ook ervoor zorgen dat je ’s nachts meer gaat zweten. 

Menopauze

Een natuurlijk verouderingsproces. Dit is het stadium waarin de eierstokken volledig stoppen met het produceren van voortplantingshormonen, en er zijn geen maandelijkse perioden voor de opeenvolgende twaalf maanden.

Post-menopauze

Dit is de periode na de menopauze de eierstokken maken geen hormonen meer aan, waardoor het evenwicht aan hormonen verstoord raakt. De vrouwelijke oestrogeenhormonen die nog wel in het lichaam komen, worden gemaakt in de bijnieren en het vetweefsel in plaats van in de eierstokken. Toch is dit meestal niet voldoende om je hormonen in evenwicht te krijgen. Houd er rekening mee dat het nog enkele jaren kan duren voordat je lichaam en geest een nieuw evenwicht hebben gevonden. Gemiddeld duurt de postmenopauze twee tot vijf jaar, bij sommige vrouwen duurt dit langer. 

brug

Bepalend om beter door de overgang te komen:

Startleeftijd is erfelijk bepaald, hier kun je weinig aan doen.

 De overige factoren zijn wel in jouw regie zoals :

roken, suikers, leefstijl, 

Wat ook invloed kan hebben op de overgang zijn de operatieve verwijdering van de eierstokken  en chemotherapie

Het is een feit dat de overgang komt en niet kan worden uitgesteld. Vrouwen zijn er gemiddeld 15 tot 20 jaar mee bezig. Bewust of onbewust. De gemiddelde leeftijd dat de menopauze begint is rond de 52 jaar.

Hormonen hebben veel invloed op je welzijn. Fijn is dan ook om te weten of je een oestrogeen dominantie of een tekort hebt. Hierop kan door het inzetten van de juiste voeding een grote verlichting van de klachten bieden. 

In mijn praktijk meet ik middels een bloedtest waar de oorzaak van de klachten zit. Meer info hierover op http://www.tpsante.nl/embbloedtest 

Vind je dit artikel interessant? Delen is lief.