Korte pijn , lang geluk of kort geluk, lange pijn?

snoep

’t Jift jee jroeëser leed als wieë me ziech zelver aa deed.

als Vaalsenaar geboren en getogen krijg ik nog vaak deze spreuk van mijn vader in de oren gefluisterd. Deze zin verduidelijkt dat de pijn die ontstaat doordat je jezelf dingen aandoet jij alleen de veroorzaker bent. Of het nu is dat je weer ja zegt als je nee bedoeld of producten eet die je achteraf beter had kunnen laten liggen. Zo ook als je wakker wordt met een kater of moe bent van een te verre wandeltocht. Haha, ja ook ik trap er vaker in dat ik bepaalde dingen doe die niet altijd goed zijn voor mijn lijf, mijn rust en mijn gemoedstoestand. Als ik ja zeg moet ik ook ja bedoelen anders is nee zeggen de andere mogelijke optie die in mij opkomt en dan bedoel ik ook nee. Afgelopen week ben ik in Praag geweest en hier zie je een foto van een snoepwinkel. Vertel mij nu eens hoe het mogelijk is voor kinderen om hier nog nee tegen te zeggen? We liepen door deze winkel en het voelde als de Efteling, Alice in een snoepparadijs. De snoep was erg duur , ik heb geen kinderen gezien alleen volwassenen die nee zeggen moeilijk vonden. Gek hé?

In 2022 wordt het ons niet gemakkelijker gemaakt om de verleidingen te blijven weerstaan. Op elke hoek hangt wel een reclame bord dat over  voeding of andere producten vertelt welke ons niet dienen. We leven in een welvaartsmaatschappij waar we op alle vlakken worden verleid met iets “lekkers”.  En de gevolgen van de inname van dat “lekkers”. Hiermee bedoel ik met “lekkers” de stofjes die ons doen eten bijvoorbeeld; kleurstoffen, suikers en slechte vetten. De nadelen hiervan  bestrijden we vaak met onszelf een tijd tekort doen aan belangrijke voedingsstoffen voor ons lichaam om daarna weer te kunnen genieten van het “lekkers”.

Komt dit jou bekend voor?

 

Het genieten is het korte geluk, maar ik wil het ook over de lange pijn hebben die we vaak niet willen zien als we ons belonen. De lange pijn is bijvoorbeeld het kweken van insuline resistentie die verder kan groeien naar Diabetes Type 2. Het bevorderen van hart en vaatziektes, overgewicht tot morbide obesitas of dementie zoals alzheimer.

Door ook eens korte pijn te ervaren en te gaan voor het lange geluk is de kans kleiner dat je een van de welvaartsziekten onder de leden krijgt en kun je met een goede balans ( de 80 -20 regel), gezond oud worden.

Je bent het waard!!!!