Hoe om te gaan met een stressvolle situatie?

In tijden van stress en onrust gaat jou lichaam in een modus waarmee jij nog capabel bent om te overleven. De reactie is afhankelijk van de persoon en de situatie waarin je je bevindt.

 

4 mogelijke reacties :

1 Vluchten: 

je kunt wegrennen voor de stress zodat je er niet mee geconfronteerd wordt. Je merkt dat omgaan met de stress moeilijk voor jou is (je hebt dan geen coping). Je ontkent het probleem en vermijd het helemaal. Een reactie zou kunnen zijn dat je verdoving gaat zoeken door middel van hard werken, drank, drugs, sigaretten, eten of sex. Dit alles kan uiteindelijk leiden tot een verslaving.

Nog even de coping uitleggen?

Er zijn meerdere copingstijlen maar eentje is in ieder geval voor eenieder afzonderlijk favoriet.

De verschillen stijlen zijn onder te verdelen in:

A. probleemgerichte coping ;

je probeert het probleem op te lossen

B.emotionele gerichte coping:

je probeert de gevoelens die het probleem veroorzaken te veranderen.

2 Steun:

De steun die je aangeboden krijgt grijp je met beide handen. Het lucht op om je verhaal kwijt te kunnen en samen naar een oplossing toe te werken.Via watts app, e-mail, telefoon ideeën en reacties te verzamelen en daar de juiste uit te pikken werkt vaak heel goed.

3 Freeze:

is een machteloos, passief en depressief reactie patroon. In dit geval begin je te piekeren met als gevolg te twijfelen aan jezelf. Je voelt je machteloos, je denkt dat je geen invloed hebt op de situatie. Je ziet geen mogelijkheden en gaat letterlijk bij de pakken neerzitten.(deze stijl kan ervoor zorgen dat de problemen juist erger worden).

4 Vechten:

Je pakt alles aan wat in jouw macht is en gaat over je grenzen om de situatie te verbeteren. Op zijn minst om deze in de hand te houden. Je schakelt je hele netwerk in en vind het niet erg om taken te delegeren. Je kent geen genes en hebt maar 1 doel:vechten voor de oplossing.

Ook al voel je je soms machteloos door de passitiviteit van derden(bijv. instanties of andere zaken waar je op dat moment afhankelijk van bent).Als er een deur voor je dicht gaat maak je snel een andere deur weer open. Voor jou geldt waar een wil is is een weg! Er zijn meerdere wegen naar een oplossing.

Voor mij werkt vechten in combinatie met steun het beste. In alles wat ik mee heb gemaakt was dit voor mij de effectiefste aanpak.

Rust en Stress compensatie.

soms is rust in stressvolle situaties vervelend omdat je dan vanuit de adrenaline in de emotie komt. De tranen een keer laten rollen is helemaal niet erg, als de emmer overloopt is het belangrijk deze leeg te maken.

DE ADRENALINE ZORGT ERVOOR DAT JE IN DE OVERLEVINGSSTAND KOMT EN BLIJFT ZODAT JE DE ENERGIE BEHOUDT OM TE VECHTEN.

Je gaat ervaren dat je hoofd te vol is om bijvoorbeeld te lezen, vandaar dat wandelen een goed alternatief is. Wandelen is stress verlagend, doe dat zoveel mogelijk.

Je kunt ook afleiding zoeken door lang te douchen, tv kijken of bel en lach met een goede vriend(in).

5 Tips om stress te verlagen:

1 ga bezig met een creatieve activiteit.(dit vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol.)Het heeft een positief effect op de hersenen.

2 zwemmen, badderen of een massage is fysiek en mentaal van grote waarde.

3 tuinieren; de psychologische uitwerking van groen = innerlijke verwerking van bewaarde kennis.

4 puzzelen is creatief bezig zijn en tegelijk ontspannen.

5 kickboksen; sla negatieve energie eruit.

Dank je wel!

Dank jullie allemaal voor de steun die ik zowel mentaal als financieel mocht ontvangen. Zoals jullie kunnen lezen heb ik er meteen een leerproces van gemaakt, mijn parate kennis die ik graag met jullie wil delen. Hoop dat het nooit nodig is maar als het ooit nodig is hoop ik dat deze blog jouw kan helpen om de juiste keuzes te maken. 

Zo blij met de lieve mensen om me heen.