Gezond de feestdagen door

Tpsante Blerick

In mijn praktijk sta ik voor het schilderij, dat aangeeft dat toch elk pondje door het mondje gaat

Er hangt een schilderij in mijn praktijk en dezelfde foto staat ook op de deur. Het is van een gezicht en over de wang loopt een traan. Vaak heb ik het plaatje als voorbeeld gebruikt om aan te geven dat als de druppel de emmer doet overlopen, mensen bereid zijn om een afspraak te maken. Uiteraard moet je er klaar voor zijn om aan jezelf te werken, je gezondheid hoog te houden en jezelf de hoogste prioriteit te geven op dit gebied. En dit kun je ook toepassen ook met de feestdagen. 

Natuurlijk is het de tijd van het heerlijke genieten en het borrelen en de oer gezelligheid! 

Via deze blog wil ik je mogelijkheden en alternatieven  laten zien zodat jij na de feestdagen niet het gevoel krijgt van KORT GELUK EN LANGE PIJN!

oostenrijk

De eerste Tip is bewegen:

Je ziet mij in de kerstvakantie wandelen in de sneeuw, natuurlijk is dit in Nederland vaak niet het scenario. Tijdens de kerstdagen kan het koud zijn en ook regenen. Bewegen kun je op allerlei manieren. ’s Morgens effe wat oefeningen op een matje via You tube, probeer dit nuchter te doen of ga lekker wandelen voor het ontbijt of de brunch (eventueel met de hond). 

Verzin een spel waarin bewegen een optie is, jeu de boulle, sjoelen, twister, dansen, speurtocht maken etc.Heb je helemaal geen puf, probeer dan squads te maken tijdens het tandenpoetsen of google eens op oefeningen die je kunt maken liggend terwijl je lekker op je mobiel zit. Deze laatste kwam ik laats op facebook tegen en vond hem heel sterk, zelfs in de luiste stand kun je nog je spieren gebruiken.

water, vochthuishouding

Wat ook belangrijk is, is de vochthuishouding. We drinken, koffie, thee, alcohol en frisdranken. Tijdens de feestdagen vergeten we vaak het o zo gezonde water. Het beste is om gefilterd water te drinken en bruis te maken met een soda stream. ( BPA vrij). De tip is om bij elk drankje ook een glas water te drinken dus bestel heerlijk dubbel!! Alcohol, suiker en koffie  houden vocht vast. Als je dan ook nog niet beweegt en de suikers niet verwerkt. Krijg je de aftedinner dip en de zware ochtenden waar je moeilijk uit bed komt en niet echt vooruit te branden bent. Bovendien gaat het vocht in je benen zitten en dit geeft ook een zwaar gevoel.

orthomoleculair voedingspatroon

Heerlijke luxe voeding staat voor een sociaal samenzijn en voor gezelligheid. Neem de tijd om goed te kauwen, zorg dat je voldoende kleur op je bord hebt en maak uit alles de voor jouw beste keuze. 80% gezond en 20% iets minder gezond dat is mijn slogan. Ik kies een quilty pleasure en geniet daar heel erg van. Maar eerlijk, ik hou van groenten en dat is echt geen straf. Maar een lekkere chocolade mousse sla ik ook niet af . Wat is jouw quilty pleasure?

Voeding en overgang

Zorg voor voldoende ontspanning. Het zijn noga hectische tijden om alles te regelen voor de feestdagen. Probeer zoveel mogelijk te delegeren. Maak een to do lijstje en verdeel de taken. Plan voor de kerst ook ruim tijd in voor jezelf. Ga eens lekker naar de sauna, lees een boek of neem yoga, meditatielessen. Ben het voor dat je met de kerst helemaal doodop bent en dan geen puf meer hebt om “gezellig “te doen. 

Thea Peeters vitaliteitscoach natuurkundig therapeut

Tpsanté wenst je fijne feestdagen en een vitaal en gezond 2023 toe.

 

 

 

 

 

 

Durf te doen en te veranderen, maak er het mooiste voor jezelf van. Jij bepaalt welke weg voor jou de juiste is.