7 Tips om een burn-out te herkennen

1.Een van de eerste burn-out verschijnselen is moeheid. Ja we zijn allemaal weleens moe! Mentaal moe van zwaar nadenken bijvoorbeeld op kantoor of lichamelijk moe van zwaar werken bijvoorbeeld in de bouw. Continu moe, niet fit wakker worden en opzien tegen elke bezigheid, of dat nu werk of een dagje pretpark is kunnen de eerste symptomen zijn van een burn-out.

2. Je hebt geen Drive meer, je komt letterlijk en figuurlijk niet meer vooruit. Je wilt nog zoveel dingen doen en in je hoofd denk je er ook aan maar lichamelijk kun je geen stap meer vooruit zetten, het is net alsof je tegen een betonnen muur aanloopt. Noem het maar de Berlijnse muur. Je denkt dat je het kan maar lichamelijk lukt dit niet meer.

3. Je wilt ’s avonds op tijd naar bed want je bent al moe vanaf het uur dat je opstond maar eenmaal in bed liggend lukt het niet om in slaap te komen. Meerdere scenario’s passeren de revue, je begint te woelen en uiteindelijk is de nacht voorbij en sta je weer moe op.

4. Verhoogde sensitiviteit en emotionele buien. Je bent prikkelbaarder, je libido veranderd, je hebt vaker last van huilbuien, soms zelfs depressief en overprikkeld. Je kunt jezelf niet echt op de rit krijgen. Je weet niet precies waar het vandaan komt. Feit is wel dat je weet dat je vaker over je eigen grenzen bent gegaan en dat rust een noodzakelijk kwaad is.

5. Je bent vergeetachtig, je kunt niet meer alles onthouden. Soms lijkt het erop dat je dementie begint te krijgen maar je hersenen kunnen het hele spel niet meer meespelen en zijn over de toeren. Ook kan zich er een soort van grijze waas in je hersenen vormen waardoor alles minder helder voelt en ook daadwerkelijk is.

6. Verminderde weerstand ;je bent vaker ziek. elk griepje heeft ook jou te pakken. chronische pijnen zijn niet vreemd .

7. Je gaat niet meer met plezier naar je werk of ergens op bezoek. Je blijft maar piekeren, hierdoor ga je chaotisch denken en handelen. Je komt in een vicieuze cirkel terecht waar je niet 1-2-3 uitkomt. Het is als het ware een neerwaartse spiraal.

Maar ook van een vitamine probleem is een grote oorzaak van het je niet goed, moe of minder energiek voelen. Het is nogal een verschil of je een fiat 500 rijdt of een formule 1 wagen. Hoe harder je gaat hoe meer je verbruikt, dit geldt niet alleen voor auto’s maar heel zeker ook voor je lichaam. Controleer dus  regelmatig of je genoeg brandstof hebt, laat je vitamines testen voornamelijk vitamine D en B12. 

Via een EMB bloedtest krijg je een volledig overzicht van jouw bloedwaardes. Voor meer info zie onze pagina EMB Bloedtest

burn-out coach