6 voordelen van Intermittent Fasting

Intermittent Fasting (IF) is een bepaalde tijd eten en een bepaalde tijd niet eten. De populairste is 8/16 waar je 8 uur wel eet en 16 uur niet. Drinken mag wel maar dan houden we het bij koffie en thee zwart en water.

1.Het grote Calorieën voordeel:

enerzijds verminder je de calorieën die je eet door de tussendoortjes weg te laten, anderzijds vergroot je de hoeveelheid calorieën die je verbrandt door versnelling van je metabolisme met 10% na 24 uur en zelf 14% na 84 uur.

2. Voorkomen DB2:

Door nuchter te bewegen en IF zal je insulinewaarde dalen. Dit is gunstig als je wilt afvallen en DB2 wilt voorkomen

3. Verminderd buikvet:

uit onderzoek blijkt dat je 3% tot 8% van je gewicht kunt kwijtraken in een periode van 3-24 weken. Uit dit zelfde onderzoek blijkt dat de deelnemers 4%-7% van hun taille omtrek verloren, dit wijst op verlies van buikvet.

4. Autofagie:

dit betekend dat het lichaam zijn energie gaat verleggen naar andere taken. We denken dan aan het herstellen van cellen door het verwijderen van afvalmateriaal uit deze cellen.

5. Voorkomen van kanker:

Ook blijkt uit onderzoek dat IF de gezondheid van het zenuwstelsel kan verlengen en dat het bepaalde eiwitten kan activeren die betrokken zijn bij de levensduur en het voorkomen van kanker. Vasten geeft bovendien de stamcellen prikkels om te verjongen. Dit vermogen hangt samen met het verbranden van ketonen(vetzuren).

6. Vermindering van oxidatieve stress en ontstekingen:

oxidatieve stress is vaak het gevolg van obesitas, hypoglykemie ( lage bloesuikerspiegel), roken en overmatig alcohol gebruik. Maar ook medicijnen, intensief sporten en te lang in de zon zitten veroorzaken oxidatieve stress. Hierdoor wordt het verouderingsproces versneld en ontstaan er chronische ziekten. Door IF wordt de weerstand verbeterd en minder schade door oxidatieve stress aangericht. Ontstekingen liggen aan de basis van chronische ziekten, ook deze worden door IF verminderd.

De kans op Kanker, Alzheimer, hart en vaatziekten, snel oud worden en het verminderen van de hersenfuncties worden door IF verlaagd.

Intermittent Fasting ongeschikt:

  • Als je zwanger bent of dit wilt worden
  • bij het geven van borstvoeding
  • bij chronische stress
  • er een geschiedenis met eetstoornissen zoals anorexia nervosa bekend is
  • bij gebruik van bloedsuiker verlagende medicijnen zoals insuline en metformine
  • bij een bekende lage bloedsuikerspiegel
  • als je nog nooit een dieet hebt gevolgd of hebt gesport en als je twijfelt, zoek dan professionele hulp.
  • IF kan bij vrouwen een hormonale belasting zijn.