7 oorzaken en remedies tegen Aderverkalking!!

Aderverkalking is een aandoening van de slagaders, deze verharden en vernauwen. De oorzaak hiervan wordt plaque genoemd. Een ander woord voor aderverkalking is atherosclerose.

7 oorzaken hoe dit Plaque kan ontstaan:

  1. Door hoge bloeddruk(hypertensie): door chronische hoge bloeddruk. dat betekent dat continu je bloed door je aders raast hierdoor raakt de binnenwand van je aders beschadigt. Door deze beschadigingen kan de vorming van plaque versnellen.
  2. Hoge cholesterolwaarden:

-ldl-cholesterol ookwel het slechte cholesterol genoemd. Slecht?Juist omdat het bijdraagt aan de opbouw van plaque in de slagaders.

     3. Roken:

de chemische stoffen die in tabaksrook zitten beschadigen ook de binnenwand van de slagaders en dus ook weer meer plaquevorming.

     4.Diabetes:

Door teveel suikers in het bloed (hoge bloedsuikerspiegel) kunnen er ontstekingen en schade aan de wanden van de slagaders ontstaan wat dus weer de vorming van plaque bevordert.

     5. Overgewicht en obesitas:

door extra gewicht ben je groter en breder en moet het hart sneller en harder werken om het bloed rond te pompen. Dit kan leiden tot hoge bloeddruk, diabetes en ongezonde cholesterolwaarden. Deze dragen allen hun steentje bij aan aderverkalking.

      6.Ongezonde voeding:

We hebben verzadigde vetten nodig maar als je teveel inneemt gaan je bloedvaten dichtslibben. Ook transvetten, suiker en zout bevorderen de gezondheid van je bloedvaten niet.

       7. Gebrek aan lichaamsbeweging;

door te bewegen kun je je gewicht, bloeddruk, cholesterol en bloedsuikerspiegel in toom houden. Door veel te zitten verhoog je dus het risico op aderverkalking.

Stress kan een belangrijke rol spelen bij aderverkalking maar is niet direct de veroorzaker van plaque maar wel van invloed kan zijn om het risico van aderverkalking te verhogen zoals:

Een verhoogde bloeddruk:

Chronische stress zorgt ervoor dat je bloeddruk verhoogd wordt.

Ontstekingsreacties:

door stress kunnen ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan welke ook weer een vorming van plaque in de slagaders kunnen veroorzaken

Hormonale effecten:

door stress worden de hormonen adrenaline en cortisol extra geproduceerd. Deze hormonen kunnen ook een negatieve invloed hebben op hart en vaten.

Ongezond gedrag:

mensen met stress leven vaak ongezonder, ze hebben vaak de neiging om naar beloningen zoals roken, alcohol, ongezond eten te grijpen. Om te bewegen zijn ze vaak veel te moe.

Verstoring van slaap:

door stress kan het slaap-waak ritme in de knoop komen en onregelmatig, niet slapen maar ook te kort slapen kunnen invloed hebben op je vaatkwaliteit.

Metabool syndroom:

Door stress kun je het metaboolsyndroom ontwikkelen, dit is een cluster van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerspiegel, overtollig buik vet (viscerale vet) en abnormale cholesterolwaarden. Allen zijn ongunstig voor hart en vaat kwaliteit.

Remedies tegen aderverkalking:

  1. Gezonde voeding nuttigen  dus voeding die vrij is  van verzadigde-en transvetten, suiker en zout. Eet meer vezels.
  2. Beweeg regelmatig, doe cardio en krachttraining.
  3. doe aan gewichtsbeheer zorg dat je een gezond lichaamsgewicht hebt.
  4. Stop met roken, drugs en alcohol
  5. probeer de stress te beheersen , neem meer rustmomentjes en zorg voor veel ontspanning. Massages, meditatie, knuffelen en net die rustgevende wandeling kunnen een verschil maken.
  6. doe regelmatig gezondheidscontroles, denk hierbij over de EMB bloedtest en een thermografie. 
  7. Gebruik voldoende omega-3 vetzuren, knoflook en anti-oxidanten ter bevordering van gezonde aders.