Waarom is vitamine D zo belangrijk?

Een ontoereikende vitamine D huishouding is door de schaarste van zonnestralen vaker een regel dan uitzondering. Desondanks kan een evenwichtig voedingspatroon  een effectieve remedie vormen. Vitamine D2 en D3 zijn namelijk respectievelijk te vinden in paddenstoelen en voeding van dierlijke oorsprong. Paddenstoelen en dieren maken op dezelfde manier vitamine D aan als mensen. Via zonlicht. Helaas zijn de hoeveelheden in deze producten lang niet toereikend om onze behoefte aan vitamine D te voorzien. Daarnaast is de zon in Nederland slechts 5 maanden per jaar fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. 

Specifieke doelgroepen zoals senioren (vrouwen vanaf 50 en mannen vanaf 70 jaar) en mensen met een donkere huidskleur dienen elke dag minimaal 50 mcg bij te supleren.

Vitamine D bevordert de absorptie van calcium in de darmen. Dit kan echter een problematisch effect geven wanneer vitamine D suppletie in hoge dosering (vanaf 75 mcg) om een bepaald gezondheid bevorderend effect te bereiken. De zonnevitamine zorgt namelijk voor een verhoogde calciumopname maar reguleert niet waar al dat calcium terecht komt. Hierdoor kunnen er ongewilde calcium ophopingen ontstaan in de nieren en de bloedvaten.

Hier is het dan ook beter om een Vitamine D3K2 te nemen. K2 is een calciumdistributeur. Deze zorgt ervoor dat het extra geabsorbeerde calcium op de plek terecht komt waar het functioneel is, de botten en tanden.

Magnesium zorgt ervoor dat Vitamine D aan de slag gaat om calcium te transporteren. Heb je van een van deze 3  een tekort is er een kans op osteoporose.

osteoporose

Osteoporose is botontkalking. Hier is sprake van als je botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn. Vanaf je dertigste worden je botten langzaamaan steeds minder stevig. Osteoporose is een chronische ziekte, als je het eenmaal hebt gaat dit niet meer weg. Wel is het mogelijk om dit proces te vertragen of zelfs te stoppen.

De klachten zijn te verminderen met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding, medicatie en voldoende zonlicht.

 

Factoren die osteoporose beïnvloeden zijn:

 

leeftijd . 50 jaar

onder gewicht

heupfractuur bij ouderen

weinig lichaamsbeweging

roken 

alcohol( meer dan 2 glazen per dag)

 

Vaak wordt osteoporose pas ontdekt als je een bot breekt.

De laatste belangrijke schakel is magnesium!

Magnesium zorgt ervoor onder andere dat vitamine D actief wordt en calcium naar de botten transporteert.

Verder heeft magnesium nog 649 andere functies in het lichaam en er bestaan diverse soorten.

Wil je weten welke magnesium de juiste is voor jou? Ook dit is te achterhalen via de EMB bloedtest.