Diabetes Type 2 in het nieuws

Diabetes Type 2 in het nieuws

Maandag 20 mei NOS Nieuws: 1,4 miljoen mensen in Nederland hebben risico om diabetes type 2 te krijgen, dat waren er in 2018 slechts 300.00 mensen, hoe dan?

De overgang van insulineresistentie naar type 2 diabetes is een belangrijk gezondheidsprobleem dat veel mensen treft. Laten we eens kijken naar deze transitie en hoe het gebeurt:


1. Insulineresistentie: Het begint vaak met insulineresistentie, waarbij de cellen in het lichaam niet meer reageren op insuline zoals ze zouden moeten. Insuline is een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door cellen aan te moedigen glucose op te nemen voor energie. Wanneer cellen resistent worden tegen insuline, blijft er meer glucose in de bloedbaan achter, wat kan leiden tot hoge bloedsuikerspiegels.

2. Prediabetes: Insulineresistentie kan leiden tot prediabetes, waarbij de bloedsuikerspiegels hoger zijn dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om als diabetes te worden gediagnosticeerd. Mensen met prediabetes hebben een verhoogd risico om uiteindelijk type 2 diabetes te ontwikkelen, maar het kan nog steeds worden omgekeerd door levensstijlveranderingen zoals dieet en lichaamsbeweging.

3. Type 2 diabetes: Als insulineresistentie en prediabetes niet worden aangepakt, kan dit uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van type 2 diabetes. Bij deze aandoening produceert het lichaam mogelijk nog steeds insuline, maar niet genoeg, of de cellen reageren er niet goed op. Dit resulteert in chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld.


Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met insulineresistentie uiteindelijk type 2 diabetes ontwikkelt. Door gezonde levensstijlgewoonten aan te nemen, zoals regelmatige lichaamsbeweging, een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik, kunnen mensen hun risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes aanzienlijk verminderen. Regelmatige controles en het opvolgen van  adviezen op medisch- maar ook op vitaliteitsgebied zijn van cruciaal belang voor het beheren van de gezondheid van mensen met insulineresistentie en prediabetes.


Diabetes type 2 kan in veel gevallen omkeerbaar zijn!

Vooral in de beginfase of in gevallen van prediabetes. Hier zijn enkele manieren waarop mensen hun diabetes type 2 kunnen omkeren:


1. Dieetveranderingen: Een gezond dieet kan een grote impact hebben op diabetes type 2. Het verminderen van de inname van geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen, en het verhogen van de consumptie van vezelrijke groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten kan helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en de insulineresistentie te verminderen.

2. Gewichtsverlies: Overgewicht en obesitas zijn risicofactoren voor diabetes type 2. Zelfs een bescheiden gewichtsverlies van 5-10% kan significant bijdragen aan het verbeteren van de insulineresistentie en het controleren van de bloedsuikerspiegel.

3. Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan de insulinegevoeligheid verbeteren en helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Zowel aerobe oefeningen (zoals wandelen, fietsen of zwemmen) als krachttraining kunnen gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2.

4. Stressmanagement: Chronische stress kan de bloedsuikerspiegel verhogen en de insulineresistentie verergeren. Het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen kan helpen om stress te verminderen en de diabetes onder controle te houden.

5. Medicatie en medisch toezicht: In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Het is belangrijk om medicijnen zoals voorgeschreven door een arts in te nemen en regelmatig medisch toezicht te krijgen om de voortgang van de diabetes te controleren en aanpassingen aan de behandeling te maken indien nodig. Door gezonder te gaan leven is het tevens van belang dat samen met de praktijkondersteuner de medicatie langzaam, evenredig wordt afgebouwd.


Door deze benaderingen te combineren en een gezonde levensstijl te leiden, kunnen veel mensen met diabetes type 2 hun aandoening omkeren of de symptomen aanzienlijk verbeteren. Het is echter belangrijk om medisch advies in te winnen en samen te werken met gezondheidsprofessionals bij het beheren van diabetes.