5 tips als je wilt detoxen !

Een detoxkuur om je beter te voelen?

Eigenlijk is het onzin om te detoxen en allerlei rare middelen in te nemen. Als je lichaam normaal functioneert kan het zelf de afvalstoffen afvoeren. Dit nuttig werk wordt verricht door de lever en de nieren. Een detoxkuur kan zelfs averechts werken. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat detoxen helpt. In mijn praktijk zie ik wel dat detoxen het lichaam lui maakt en dus uiteindelijk het vele vasten (periodiek of laxeren) een gewicht toename veroorzaakt.

 

Detoxen gezond ?
water, vochthuishouding

Tip 1

 

drink genoeg water, 30 ml per kg lichaamsgewicht dus bij 50 kg lichaamsgewicht is dat 1,5 liter.

Water zorgt ervoor dat je nieren blijven werken en dat de afvalstoffen goed worden afgevoerd. Ook helpt het om de vochthuishouding  op peil te houden. Geen droge huid en bovendien: transpireren is gezond.

eet minder vaak en gezonder

Tip 2

Om je darmen te helpen zodat ze beter aan het werk gaan en zich ontdoen van afvalstoffen zijn vezels de oplossing. 45 gram vezels per 1000 kcal is de norm. In tegenstelling tot detox suplementen die vormen vaak een soort gel in je darmen waardoor je de indruk krijgt dat je ingewanden gereinigd worden. Maar dat is onzin. Er kleven geen gifstoffen aan je darmwand. Avalstoffen in je darmen gaan samen koeken tot je ze uitpoept. Je darmen gaan hard aan het werk bij de inname van voldoende vezels en voldoende water. Te weinig drinken betekend ook obstipatie omdat de brei dan een soort stopverf gaat vormen.

Tip 3

 

zorg dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam. Ze zorgen voor voldoende spiermassa en spiermassa zorgt er weer voor dat je in de vetverbranding gaat. Het risico bij sapkuren is dat je te eentonig eet/drinkt en te weinig eiwitten binnen krijgt waardoor je in spiermassa en in vocht afvalt en niet in vetmassa. 

Tip 4

Jij hebt deels zelf de controle over de hoeveelheid gifstoffen je inneemt. Denk eens aan alcohol, drugs, medicijngebruik. Maar ook van belang voor de nieren om niet meer dan 6 gram zout te nuttigen per dag. En gek genoeg krijg je dat al binnen als je nergens zout toevoegd.

Gifstoffen als dioxines en PCB’s in voeding proberen te vermijden door vaker te kiezen voor biologisch. Hier worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

wandelen in de bergen met mijn gezin

Tip 5

Wandelen is detoxen!! Je gaat je lichaam aanzetten tot bewegen op een stressvrij niveau. Je kunt langzaam aan opbouwen om te transpireren. Bewegen zorgt ervoor dat je je darmen een handje helpt en zo komt de stofwisseling op gang. Als je dit nog kunt volbrengen in een stressvrij gebied dan is het echt het hoofd en lichaam leeg maken.

Kort samengevat:

Detoxen is niet nodig en heeft weinig zin. Je darmen hoeven niet te ontslakken en om vet af te vallen is detoxen echt niet het beste middel. Aan detoxen zijn meerdere risico’s verbonden en wat er niet in gaat hoef er ook niet uit. Het lichaam is zelfreinigend en als je de 5 tips volgt help je het lichaam een handje, waardoor je je lang gezond en energiek blijft voelen.

Wil je weten welke voeding bij jou past? Doe dan een bloedtest of een ontlastingsonderzoek.