Welke invloed heeft alcohol op je gezondheid?

Alcoholische drank of alcoholvrij, wat is jouw keuze?

Het nuttigen van alcohol heeft niet alleen effecten op maar ook gevolgen voor je lichaam. Bovendien heeft alcohol invloed op je hersenen en je gedrag. 

Wat zijn nu voorbeelden van effecten die alcohol heeft op je lichaam?

Als je alcohol drinkt komt deze eerst in je mond, dan via je slokdarm, je maag en de dunne darm  komt die uiteindelijk in je bloedbaan terecht. Het bloed verspreid de alcohol door het gehele lichaam.

Met het gehele lichaam bedoel ik dus ook dat de alcohol diverse organen waaronder ook de hersenen passeert. De hersenen raken door de alcohol een beetje verdoofd en het kan zijn dat je je anders gaat gedragen. Je wordt emotioneler of juist losser. Je kunt jezelf ook overschatten.

Het hart gaat sneller kloppen omdat na alcoholgebruik eerst de bloeddruk daalt.

Door gebruik van alcohol gaan de nieren sneller werken en droog je gemakkelijker uit. Ook je huid droogt meer uit en je kunt sneller rimpelig worden. Netelroos en eczeem kunnen verergeren.

De lever breekt alcohol af, zodat deze uiteindelijk weer uit je lichaam verdwijnt. De lever zorgt er ook voor dat hormonen, fruitsuikers en gifstoffen (bijvoorbeeld medicatie)worden afgevoerd.

In de menopauze hebben vrouwen vaak een zwakkere lever waardoor ze na 1 glaasje alcohol al “teut” kunnen zijn.

Gevolgen van alcohol:

Veel alcohol drinken verhoogt de kans op kanker. Met name mond,- slokdarm,- keel,- strottenhoofd,- lever,- darm- en borstkanker. Er kunnen ook verschillende leverziektes ontstaan zoals cirrose, syndroom van Korsakov maar ook hart en vaat ziektes.

Je valt niet af als je alcohol drinkt omdat:

  • alcohol is een drank met heel veel calorieën en het vergroot je eetlust.
  • alcohol bevordert je vetopslag, dus verhindert spieropbouw.
  • bij ernstig overgewicht loop je extra risico op leverproblemen door alcohol.
  • alcohol kan ook ondergewicht veroorzaken.

Het is raadzaam om niet meer dan 1 glas per dag te drinken en zeker 2 dagen per week niks te drinken. Er zijn ook geen studies gevonden die aangeven dat alcohol gezond zou zijn. Sommige diëten hebben dit wel aangegeven dat 1 glas rode wijn per dag gezond zou zijn voor je lichaam. Is dit wel zo? In ieder geval voor sommigen een extra valkuil.

Door alcohol ga je ook nog eens onrustig slapen dus die slaapmutsjes zijn ook niet echt de waarheid. ALCOHOL VERSUFT EERST EN GAAT DAARNA IRRITEREN. 

Natuurlijk weet je dit allemaal in je onderbewustzijn maar is het dan echt zo gezellig als mensen zeggen? Is het dat alcohol zorgt voor de gezellige sfeer, de beloning, het verdiend hebben, af te schakelen? Of ligt dit comfortgevoel toch eerder aan de groep mensen waarmee je op stap bent? Dit zijn jouw maatjes die zorgen dat je een goede tijd hebt, die ook afleiding kunnen bieden en gezelligheid  uitstralen. Je gaat lachen, wordt blij, maakt serotonine aan en bewaart veel langer de vruchten van dit proces. De kans dat je de volgende ochtend met een dikke kater wakker wordt is veel kleiner. Je kunt weer volop van de volgende mooie dag genieten. 

DRINK MET MATE EN GENIET VAN DE MENSEN OM JE HEEN!!

Deze blog is ter bewustwording tijdens deze mooie kleurrijke periode. Geniet, leef en maak plezier! Blijf gezond.