blue zone Portygal

Ortomoleculair voedingspatroon

Orthomoleculair

Door een zo goed mogelijk orthomoleculair voedingspatroon samen te stellen krijg je zoveel als mogelijk van de juiste bouwstoffen binnen. Door te kiezen voor producten uit het seizoen, biologische voeding en kwaliteitsvoedsel maak je optimaal gebruik van de in de voeding aanwezige micronutriënten and macronutriënten. Dit kost tijd, geld en energie. Maar wat is daar mis mee als je hierdoor je gezondheid zelf kunt beïnvloeden?

In mijn praktijk werk ik ook als orthomoleculair therapeut. Orthomoleculair wil zeggen dat de goede moleculen naar je cellen getransporteerd worden, dus dat je lichaam echt dat krijgt wat het nodig heeft om optimaal te fungeren.

Het huidige westerse voedingspatroon

Het huidige westerse voedingspatroon levert niet de voedingsstoffen die wij echt nodig hebben. Onze voeding past niet bij ons genetisch materiaal, met uitputting van het lichaam en ziekte als gevolg. Ook zijn voor ons de macronutriënten uit balans. We eten in verhouding te veel koolhydraten, te weinig eiwitten en te weinig gezonde vetten. In de praktijk betekent dit aan de ene kant dat wij cel opbouwende voeding in het patroon moeten introduceren. Aan de andere kant moeten we in dat patroon voeding gedeeltelijk uitsluiten om de gezonde balans terug te krijgen.

Kennis van voeding

Gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van ziekte. Door meer kennis te vergaren over voeding is het mogelijk bewust de gezondheid te bevorderen. Daarnaast biedt kennis van voeding houvast om het lichaam goed te onderhouden. Daarmee kun je het heft in eigen handen nemen om je gezondheid te handhaven.

Lichaamsopbouwende voeding werkt dus preventief en curatief. We zijn wat we eten. Maar het is dan wel belangrijk te weten of ons lichaam de voedingsstoffen opneemt. Door het voedingspatroon aan de situatie aan te passen is het mogelijk te werken aan een biologisch evenwicht en aan het in balans houden van de energie. Daarnaast streven we bij de orthomoleculaire voedingsleer naar een evenwicht op zuur-base niveau, op hormonaal vlak, op het niveau van de neurotransmitters, in de darmflora, met betrekking tot het immuunsysteem en ten aanzien van de bloedsuikerspiegel.

Did you know?
 1. Een westers voedingspatroon met veel bewerkt voedsel, snacks, bewerkte vleesproducten, suiker, geraffineerde granen en vette zuivelproducten kan de kans op een depressie met 55% verhogen, aldus een Brits onderzoek. We zijn ons er allemaal wel van bewust dat zo’n voedingspatroon nooit goed kan zijn voor onze gezondheid. Orthomoleculaire voeding gaat echter verder dan alleen het elimineren van alle kant-en-klare producten, gefrituurde snacks en suiker. Het is een samenspel van veel voedingselementen en voedingscombinaties.
 2. Inmiddels is bekend dat ruim 70% van alle kankervormen in verband staat met voeding en
 3. door een orthomoleculair voedingspatroon ontstaat in eerste instantie meer energie maar ook ontstaan andere positieve gevolgen, zoals bijvoorbeeld:
 • beter slaappatroon
 • minder opgejaagd gevoel
 • rustiger hoofd
 • heldere gedachten
 • minder malende gedachten
 • betere stressgevoeligheid
 • grotere efficiëntie
 • krampen worden gereduceerd
 • een minder droge huid
 • geringer haaruitval
 • minder last van gebroken nagels
 • afnemen van kwetsuren
 • minder snel hoofdpijn
 • meer gewichtsverlies
 • een sterker bewustzijn

Het streven is om ziekten buiten de deur te houden. En om het lichaam goed op te bouwen en te onderhouden. Hierdoor kan sprake zijn van een energieker en actiever leven. Daarnaast verbetert de weerstand aanzienlijk, zodat onder andere bacteriën en virussen geen grip je kunnen krijgen. Het is een moeilijke en vaak een lange weg om een reeds aanwezig virus uit het lichaam te verwijderen.

Graag kijk ik samen met jou naar de mogelijkheden om via een orthomoleculair voedingspatroon voeding voor jou zo optimaal mogelijk te maken. Samen stellen we een uniek op jou afgestemd plan op zodat een nieuwe leefstijl voor jou is te behalen en te behouden ! Neem gerust reach out met mij op !